Какво представлява здравословната диета?

Healthy-HeartИстинската стойност на храната е съсредоточена в кодираната й йнформация, освен в молекулярната й конфигурация, необходима на нашите системи да функционират. Знаем, че хранителните вещества са молекули, които се състоят от същите елементи, който изграждат телата на животните, плодовете, зеленчуците и минералите. Те съдържат кондензирана енергия с важен компонент на информация, който ние приемаме в една интегрална форма. Освен че подхранват телата ни, те влияят и на нашето съзнание. Например, ние бихме получили по-голяма хранителна стойност от храна приготвена с любов, от колкото ние обикновено приемаме чрез масово произвежданата пакетирана храна.

За съжаление, храната която ние приемаме ежедневно е претъпкана с токсини, агро-химикали, хормони, прекомерна захар, прости въглеходрати, мазнини, животински протеин и т.н. Това променя не само нейните материални качества, но също така оказва въздействие върху качеството и видът на финната информация, което храната предава.

Тази Фаст Фууд култура е нова за човечеството и е била представена с кулминацията на Зелената революция (1940 – 1970). Основните характеристики на тази, т.нар Зелена Революция са били употребата на агро-химикали, установяването на монокултурното земеделие и загубата на традиционните начини на култивиране на земята. В същото време с навлизането на масово произвежданата храна, с добавени изкуствени съставки за производстово и съхранението й, ние се оказваме заринати от храни, които за пристрастяващи и имат анти-хранителен ефект. Анти-храната вреди на тялото като повишава токсините и взаймодейства с нормалните психологически функции. Също така тези храни лишават тялото от важни витамини и минерали, изискват много енергия, за да бъдат усвоени и на последно място водят до дегенеративни заболявания като артрит, диабет, рак, ментални и емционални дисфункции и страдания.

Моделът за модерният начин на изхранване на хората идва от една алчна, неблагодарна и безотговорна постановка на ума. Този начин на мислене обръща внимание само на пазара и консуматорството, без да зачита благоденствието на хората, планетата и другите живи същества.

Науката е изследвала многобройни племенни общества, които след като приемат съвременна диета показват същите негативни индикатори като развитите общества и нива на затлъстяване, рак, диабет, високо кръвно налягане и други сърдечни приблеми. Науката също ни доказва, че една здравословна диета се състои от органик храната, без пестициди и химикали, балансирана, лека и естествена с масзнини и протейни от растителен произход.

Приемайки протеина от растителни източници, ние получаваме допълнителни ползи, защото той идва с въглехидрати, витамини, минерали, ензими, фито-хормони, хлорофил, фибри и други елементи, които само растенията могат да ни предложат. Когато зеленчиците, плодовете и различните зеленолистни за свежи, те съдържат витална енетгия, която месото и трудно смилаемите храни са загубили.

Промотирайки една здравословна, уважителна и състрадателна диета, ОИДА терапия прегръща идеята за отдаване на любов и уважение към всички, включително животните и Майката Земя. Следвайки здравия разум, ние се опитваме да избегнем каквото и да било ненужно насилие над животните, околната среда и нас самите, чрез една здравословна, веге диета.

Facebook IconКалендарКалендар