Направете съзнателна зеленчукова градина

organichno_zemedelieЕдна от терапиите, предложени от OIDA, свързана със здравословното хранене, закрилата на природата и вътрешното лечение, е да посадиш и отгледаш една съзнателна зеленчукова градина. Това се счита за терапия на вярата, през която ние можем да наблюдаваме чудото на живота и да бъдем част от него.

Една съзнателна градина е тази, която не е била засадена с генно-модифицирани семена и отгледана без употребата на химични пестициди, които замърсяват земята и храната. Ние можем да отгледаме нашата градина на парче земя до мястото, където живеем или ако нямаме достатъчно пространство, можем да използваме саксии на балкона. Материалите, от които имаме нужда са много простички – органични семена, чиста вода, земя, естественa тор, време, песни, молитви и търпение. По-късно вие ще пожънете богата реколта от здрави зеленчуци и вяра в невероятната Майка Природа и Нейните семена.

Когато земята е готова за култивиране и сме готови за засаждане, във фазата на луната подходяща за това, можем да кажем следната молитва към Майката Природа:

Скъпа Майко Земя,

Ти ме храниш с плодовете си.

Днес аз се моля за Твоята благодат и милост да стана градинар и да Ти служа.

Моля Те, дай ми вяра в семената Ти и в служенето, което предлагам на Твореца, истинския наслаждаващ се на усилията ми, за да ме благослови с успех.

Моля ме, научи ме и да съм благодарен за красотата и милостта Ти да се грижиш за нас.

Тази терапия ни помага да станем по-осъзнати в избора си на храна. Започваме да осъзнаваме връзката между състоянието на растенията и грижата, която полагаме за тях, любовта, която им отдаваме. Това усилва вярата и благодарността към творението на Майката Природа и възможността да хармонизираме средата с нашия вътрешен мир.

И като част от терапията, ние гледаме на градинарството като проява на вяра – да гледаме как семенцето, което сме посадили, расте, да се грижим за него, да го пазим от плевели… Можем да сравним този процес със собствения си живот:

както подготвяме почвата, в която ще растем и отглеждаме семето на вярата, така я пазим от „плевели“ и вредители, а накрая жънем плодовете й – щастието и баланса, които са израснали в живота ни.

Работата в градината е също прекрасен житейски урок, защото ни учи на благодарност и щедрост. Когато пожънем плодовете на своя труд, можем да приготвим нещо вкусно и символично да го предложим на Върховния творец в знак на благодарност, а после да го раздадем на тези в нужда. Това е най-добрият начин да вкараме в действие принципа на състрадание и грижа за другите.

Съзнателното градинарство е специален вид терапия, която развива вярата ни – наблюдавайки чудото на живота, практикувайки здравословен режим на хранене и защитавайки околната среда.

Facebook IconКалендарКалендар